joi, 13 decembrie 2012

Ajuta-ne sa il trimitem pe Mos Craciun la copiii care isi petrec sarbatorile in spitale!

In pragul sarbatorilor de iarna, Societatea Romana de Pediatrie initiaza in cadrul campaniei "Sa protejam impreuna copilaria" o actiune menita sa atraga atentia asupra numarului mare de copii si familii care nu-si vor putea petrece Craciunul in jurul bradului, ci in salonul de spital.

• In cadrul campaniei "Sa protejam impreuna copilaria", Societatea Romana de Pediatrie (SRPED) atrage atentia asupra numarului mare de copii si familii nevoiti sa isi petreaca sarbatorile de iarna internati in spital;
• In perioada sarbatorilor de iarna, numai in Spitalul Clinic pentru Copii "Grigore Alexandrescu" Bucuresti sunt internati in jur de 250 de copii;
• Cu toate ca se poate preveni, infectia cu rotavirus este una dintre bolile care aduc copiii in spitale, in special in sezonul rece, cand este mai raspandita ; la nivel mondial, peste 2 milioane de copii sunt spitalizati din cauza rotavirusului, anual; 2
• Pe 21 decembrie, Societatea Romana de Pediatrie va darui cate un ursulet de plus copiilor care isi petrec Craciunul in patul de spital, pentru a le alina suferinta; actiunea va incepe cu primul centru pediatric din tara, Spitalul Clinic pentru Copii "Grigore Alexandrescu" Bucuresti;
• Sustine cauza SRPED de a atrage atentia asupra bolilor prevenibile, distribuind mesajul nostru de la acest link , iar la fiecare 10 share-uri primite, vom darui unui copil spitalizat micul prieten care sa ii fie alaturi in patutul de spital, de sarbatori. Da share mesajului nostru si poti aduce un zambet pe chipul copiiilor.
Din pacate, Societatea Romana de Pediatrie semnaleaza ca unele dintre bolile care cauzeaza spitalizarea celor mici ar putea fi prevenite prin metode simple, evitandu-se astfel suferinta copiilor si a familiilor acestora.
Specialistii pediatri mentioneaza ca una dintre cele mai frecvente boli la copii, in sezonul rece, este infectia cu rotavirus, care duce la spitalizare timp de 6 zile in medie, sub tratament cu perfuzii.2 Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca 36% din internarile pentru boli diareice la copiii de pana in 5 ani sunt cauzate de infectia cu rotavirus, iar perioada de internare este mai mare decat la alte boli diareice. Si totusi, infectia cu rotavirus la copii poate fi prevenita prin vaccinare.
Pentru a fi alaturi de copiii nevoiti sa isi petreaca sarbatorile in patutul de spital si nu in jurul bradului de Craciun, Societatea Romana de Pediatrie lanseaza un apel de implicare. Pentru 10 share-uri la apelul de pe acest link, SRPED va darui cate un ursulet de plus unui copil internat de sarbatori in spitalele din Bucuresti.
Actiunea va avea loc pe 21 decembrie, cu Spitalul Clinic pentru Copii "Grigore Alexandrescu", primul spital pediatric din tara , unde circa 250 de copii sunt spitalizati in perioada sarbatorilor de Craciun. Prin distribuirea mesajului, Societatea Romana de Pediatrie urmareste de asemenea sa informeze parintii asupra pericolelor cauzate de rotavirus, o boala prevenibila prin vaccinare, pentru a impiedica alti copii sa ajunga in spital din cauza acestei boli.
Pana pe 21 decembrie, pe pagina de Facebook a campaniei www.facebook.com/protejamcopilaria si pe website-ul campaniei http://www.protejamcopilaria.ro/home/ajuta-un-copil-cu-rotavirus/, parintii pot ajuta Societatea Romana de Pediatrie sa aduca un zambet micutilor internati si familiilor acestora si sa le fie alaturi printr-un gest simbolic.

 
Totodata, SRPED avertizeaza ca in lunile friguroase de iarna, incidenta rotavirusului creste semnificativ , deoarece temperaturile scazute favorizeaza supravietuirea si raspandirea acestui virus in mediul inconjurator . Rotavirusul este o boala extrem de contagioasa, care afecteaza 95% dintre copii, pana la varsta de 5 ani. Aceasta boala se trateaza doar in spital si in unele cazuri, mai ales la varste mici, poate produce complicatii severe. Conform OMS, copiii sub 5 ani, dar in special cei cu varsta intre 6 luni si 2 ani sunt cei mai vulnerabili la aceasta boala, care face peste 500.000 de victime in randul copiilor, in fiecare an.1 Societatea Romana de Pediatrie recomanda vaccinarea ca fiind cea mai eficienta metoda de preventie impotriva rotavirusului.
Afla mai multe despre rotavirus pe http://www.protejamcopilaria.ro/rotavirus/ si urmarind campania "Sa protejam impreuna copilaria" a Societatii Romane de Pediatrie. In cadrul site-ului, parintii au la dispozitie o sectiune de intrebari, unde vor primi raspuns din partea specialistilor Societatii Romane de Pediatrie (intreaba@protejamcopilaria.ro).

Despre campania "Sa protejam impreuna copilaria"

Campania a fost lansata de Societatea Romana de Pediatrie in iunie 2012, cu sprijinul GSK Romania. In cadrul acesteia, a fost dezvoltata prima platforma online pentru publicul larg, www.protejamcopilaria.ro, in care viitoarele si actualele mamici pot gasi informatii si pot primi sfaturi direct de la medicii specialisti.
In iunie 2012, in cadrul campaniei, Societatea Romana de Pediatrie a lansat primul ghid cu "Recomandari de vaccinare in pediatrie din Romania", adresat cadrelor medicale, un document util cu date despre bolile infectioase frecvente in randul copiilor si recomandari de imunizare prin vaccinare, care a fost pus la dispozitia medicilor. Acesta este un suport real, cu argumente, in demersul de educare si informare cat mai corecta a parintilor cu privire la aspectele esentiale ale ingrijirii copilului. Imunizarea prin vaccinare reprezinta unul dintre cei 3 piloni esentiali ai protectiei copilului, alaturi de nutritie si evitarea micilor accidente.
Campania vine pe fondul unor realitati dramatice: Romania are inca cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din UE la copiii de pana in 5 ani . Mai mult decat atat, numarul cazurilor de imbolnavire ca urmare a bolilor infectioase pediatrice a crescut in ultimii ani. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantila in Romania este de 9,8 ‰ (9,8 morti la 1000 de nou-nascuti), aproape dubla fata de media europeana.
Afla mai multe despre rotavirus pe http://www.protejamcopilaria.ro/rotavirus/ si urmarind campania "Sa protejam impreuna copilaria" a Societatii Romane de Pediatrie. In cadrul site-ului, parintii au la dispozitie o sectiune de intrebari, unde vor primi raspuns din partea specialistilor Societatii Romane de Pediatrie (intreaba@protejamcopilaria.ro).

Despre Societatea Romana de Pediatrie
Societatea Romana de Pediatrie a fost initial infiintata in 1926, avand ca publicatie Revista Romana de Pediatrie. Pana in 2001, cand si-a dobandit personalitatea juridica, a functionat in cadrul Asociatiei Medicale Romane. Scopul Societatii este crearea unui cadru organizatoric adecvat pentru specialistii din domeniul pediatriei si pentru alti specialisti ale caror preocupari au legatura cu pediatria, in vederea ridicarii nivelului profesional si stiintific al scolii romanesti de pediatrie si imbunatatirii continue a asistentei pediatrice. Societatea Romana de Pediatrie doreste sa realizeze o legatura stransa intre toti cei care se ocupa de cresterea, ingrijirea si starea de sanatate fizica si mentala a copiilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu