marți, 18 octombrie 2011

Deliciu asiatic: Legume la wok cu ciuperci si teriyaki

Am primit de curand un set de produse traditionale asiatice de la Shan Shi (www.shan-shi.com), si cum sunt fana a mancarurilor asiatice, cele care sunt gatita asa cum trebuie, nu cele de fast-food, m-am si grabit sa le incerc. In aceasta reteta am incercat un chutney de mango, care m-a impresionat prin savoarea lui, un gust dulce-acrisor si picant, si sosul teriyaki deja facut, incredibil de aromat.

Am reusit sa creez o reteta vegetariana, pe baza de ciuperci si legume care a fost pe gustul meu, si chiar o voi reproduce mai des.

INGREDIENTE:  chutney de mango (sau o dulceata de gutui sau visine, peste care sa adaugi putin piper), 1 ceapa mare, 2 morcovi, 1 kg ciuperci, 1 vanata, 1 dovlecel, 1 ardei gras, 3-4 catei de usturoi, sos de soia, sos teryiaki

Taie legumele dupa cum urmeaza:
morcovii - julienne
ceapa - rondele
dovlecelul si vanata - cuburi
ardeiul - fasii
usturoiul - rondele mici
ciupercile - felii


Pune in wok putin ulei de masline si lasa-l al incins. Pune usturoiul la calit, lasa-l 15 secunde apoi adauga ciupercile. Cand ciupercile s-au inmuiat adauga doua lingurite de chutney sau dulceata. Amesteca bine. Scoate ciupercile din wok intr-un castron.


Mai adauga ulei, lasa-l sa se incinga si pune morcovii la calit si cu vanata. Lasa-le se se inmoaie, si amesteca incontinuu. Adauga putin sos de soia. Scoate-le din wok peste ciuperci.


Mai adauga putin ulei in wok, daca este nevoie si pune ceapa la calit, apoi ardeii si dovlecelul. Pune putin sos de soia. Lasa-le sa se inmoaie bine. Scoatele in acelasi castron cu ciupercile si vanata.


Adauga peste toate ingredientele sosul teriyaki si amesteca bine.


POFTA BUNA!





2 comentarii:

  1. Sincer sa fiu nu pre as vrea sa mananc ce ai gatit din 2 motive.
    1. ai adaugat ulei de prea multe ori fie el si de masline.nu-i sanatos.
    2. ai dinstuit separat aproape toate ingredientele si sunt convins ca fara teriyaki souce si pireul de mango nu ar fi avut nici o savoare.

    Sfat : incearca sa le dinstuiesti impreuna adaugand mereu ingrediente (in ordinea rezistentei lor la calit, nu vrem sa facem un terci.....nu? ) dar daca ele nu-si imprumuta savoare unele de la altele nu va fi gustoasa mancarea.

    Mult Succes !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa as face si eu,mai ales ca fiecare dintre legume isi lasa sucul ei,se intrepatrud ca gusturi se calesc impreuna si nu necesita atat de mult ulei.Patrunjel din belsug la final as ami pune si coriandru verde daca gasesc!

      Ștergere