marți, 13 decembrie 2011

Reteta de post: legume condimentate

Ieri in sfarsit a venit cuptorul, nu singurel, ci dus in carca de doi oameni, care mi l-au lasat in mijlocul bucatariei. Ramane sa astept cateva zile pana ce il voi putea utiliza - sunt tare curioasa cum ma voi intelege cu un cuptor electric. Insa pana atunci, am sa va impartasesc inca o reteta preparata pe aragaz, o reteta simpla, de post, usoara si sanatoasa si gustoasa: legume condimentate:

INGREDIENTE: 1 kg de cartofi, 3 morcovi, 2 ardei grasi, 1/2 de kg de rosii cherry, telina, 2 cepe, boia de ardei dulce, piper alb, curry, foi de dafin, piper boabe, 1 cub de concentrat de supa de legume


Taie toate legumele in cuburi medii. Pune intr-o oala mare 1 ceasca mare de apa si lasa-o sa dea in fiert. Cand fierbe pune ceapa taiata cuburi mai mici la calit in apa, apoi, cand ceapa s-a inmuiat adauga pe rand ardeii, morcovul, telina. Adauga condimentele - cate jumatate de lingurita din fiecare. Lasa-le si pe acestea sa se fiarba bine, adaugand apa cat sa le acopere. Cand acestea sunt aproape fierte adauga rosiile cherry si cartofii. Lasa-le sa se fiarba. Scoate legumele si lasa-le sa se scurga. Serveste-le alaturi de un sos de rosii cu usturoi.








POFTA BUNA!


luni, 12 decembrie 2011

O altfel de reteta pentru Sarbatori: coaste de porc afumate in sos de gutui

Nu am incotro si trebuie sa prepar ceea ce am in congelator: multe coaste de porc afumate - mandria socrului meu. Si cum m-am cam saturat de clasicele retete de fasole sau varza cu afumatura, iar cuptorul abia maine imi soseste, am inventat o reteta pe gustul meu, dulce, aromata si savuroasa: am "insiropat" bine coastele intr-un sos delicios, dulce-picant, de gutui. Reteta este usoara, nu implica prajeala, si poate avea un succes rasunator la masa de Craciun:

INGREDIENTE: 1 kg de coaste de porc afumate, 400g de rosii cuburi in sos de tomate, foi de dafin, piper boabe, 4-5 catei de usturoi, 1 gutuie, 1/2 de pahar de coniac (sau visinata de la tara), sare, boia dulce, 1 varf de cutit de curry sau boia iute

Pune coastele la fiert, cu piperul boabe, foi de dafin si usturoiul taiat bucati mici.

Intre timp taie gutuia cuburi mici si pune in tigaia incinsa, la calit, intr-o lingurita de ulei de masline. Cant cuburile de gutuie s-au inmuiat putin adauga peste ele coniacul. Cad gutuia a absorbit tot coniacul, adauga pasta de tomate si amesteca bine. Lasa la fiert 15 minute apoi adauga coastele fierte in sos. Mai lasa 10 minute.

Am servit alaturi de legume picante.


POFTA BUNA!


duminică, 27 noiembrie 2011

Supa de rata cu stellini

Revin iarasi la rata, poate si pentru ca este atat de gustoasa si satioasa, incat nu poti sa dai gres. Orice reteta ai alege gustul va fi incantator. De data asta am preferat sa fac o supa, pe cat de simpla pe atat de delicioasa. In general, rata este destul de grea, si in mancaruri complicate nu se va potrivi cu stomacul oricui. Insa, supa de rata va fi nimerita pentru intreaga familie, si pentru cei mici si pentru cei mari, mai ales daca o facem cat mai colorata. Eu am ales sa folosesc niste paste numite stellini, in loc de taitei.

INGREDIENTE: Tacamuri de rata, 2 morcovi, 2-3 ardei grasi (cat mai colorati), 2 cepe mici, 1 pastarnac, telina, sare, 1 lamaie


Pune tacamurile de rata la fiert, cu putina sare.
Taie cuburi toate legumele. Scopul este ca aspectul supei sa fie cat mai colorat, iar dimensiunile egale ale cuburilor vor ajuta.

Cand tacamurile de rata sunt aporape fierte, adauga legumele. Lasa la fiert 15-20 de minute. Apoi adauga pastele, spalate in prealabil si zeama de la o lamaie.


POFTA BUNA!