vineri, 13 ianuarie 2012

Lasagna cu ciuperci si spanac

Prima oara cand am facut lasagna am respectat reteta pe care o cunoaste toata lumea, care apare intotdeauna pe cutia cu foi de lasagne. De data aceasta am incercat sa fac o reteta de post, sanatoasa, care sa fie si gustoasa. Asa ca am incercat o combinatie intre ciuperci si spanac. A iesit o lasagna fosrtae gustoasa:

INGREDIENTE: 400 g de spanac congelat sau proaspat, foi de lasagna, 400 g de ciuperci (eu am folosit hribi de la tara), 1 ceapa mai mare, 3-4 catei de usturoi, bulion, boia, 1/2 de lingurita de zahar,sare, 1 lingura de vin rosu, piper, nucsoara, 1 lingura de ulei de masline


Toaca ceapa si ciupercile marunt. Pune spanacul la fiert. Piseaza usturoiul. Pune capa la calit, adauga apoi ciupercile. Separat fa un amestec cu 2 linguri de bulion, vinul, zaharul, sare, piper, boia, 1 varf de lingurita de nucsoara si adauga-l peste ciuperci. Lasa-le sa fiarba timp de 10 minute.

Scoate spanacul si baga-l in robotul de bucatarie pentru a-l face pasta.

Unge o tava de lasagna, sau un vas de yena cu ulei, apoi pune primul strat de foi de lasagne. Eu am folosit un vas rotund mai mic, si am rupt foile astfel incat sa se potriveasca mai bine cu vasul. Pune apoi un strat de ciuperci, unul de spanac, un strat de foi, un strat de ciuperci, unul de spanac, un strat de foi. Poti razuli pe deasupra cascaval, sau poti pune felii de rosii. Pune apa sau supa de legume cat sa acopere foile. Ele vor retine apa si se vor inmuia.

Baga vasul la cuptor timp de 40 de minute, la o temperatura de 200 de grade Celsius.


POFTA BUNA!



joi, 5 ianuarie 2012

Friptura de vita cu legume la cuptor

Carnea de vita este foarte dificil de gatit, gustul ei, desi minunat, poate fi distrus de textura, daca nu stii cum sa o gatesti. In general, folosesc carnea de vita la gulas, la ciorbe, si mai putin la fripturi, daca nu este muschiulet foarte proaspat. De data aceasta am incercat totusi o friptura, in speranta ca ma va salva noul meu cuptor electric. A iesit gustoasa si zemoasa, si sunt sigura ca ar fi iesit si mai buna daca foloseam muschi proaspat.

INGREDIENTE: 1kg de carne de vita, 1 kg de cartofi, 2 morcovi, 2 cepe, 1 rosie, 2 ardei, bulion, sare, piper, 1/2 de pahar de vin alb, zahar, ulei

Taia carnea cuburi. Prajeste carnea pe toate partile in 1 lingura de ulei. Cand si-a schimbat culoarea aseaza-o in tava.

In robot pune ardeii curatati, rosia, 2 linguri de bulion, vinul, 1 lingurita de sare, 1/2 de lingurita de piper, 1/2 de lingurita de zahar, 2 linguri de ulei si amesteca bine, pana ce devine o pasta compacta.

In tava, pune pe langa carnea de vita cartofii taiati cuburi, morcovii taiati rondele si ceapa taiata solzi. Adauga peste ele sosul. Baga la cuptor timp de 1 ora jumatate.

Se serveste calda.





marți, 3 ianuarie 2012

Cheesecake cu glazura din mure

Prima oara cand am savurat o felie de cheesecake se intampla acum 6 ani la un restaurant care "propovaduia" mancarea traditionala americana ... si nu, nu era McDonald's, se numea New York. Atunci m-am indragostit iremediabil de aceasta prajitura, mai ales ca eu sunt un fan inrait al branzeturilor. Tot in acea zi am decis ca trebuie sa invat sa fac si eu. Si am invatat, am facut prajitura aceasta de foarte multe ori, totusi inca nu m-am saturat de ea. Am repetat reteta si de Revelion, insa de data aceasta am inventat o glazura delicioasa din mure.

INGREDIENTE:
Pentru blat: 1 pachet de biscuiti digestivi, 1 pachet de unt, 2 linguri pesmet, 1 lingura de zahar
Pentru umplutura: 1 kg de branza dulce, 700 g de smantana, 2 cani de zahar, 1 fiola de esenta de vanilie, 4 oua, 3 linguri de faina
Pentru glazura: 1 castron de mure sau de dulceata de mure, 200 g de smantana, 3 linguri de zahar pudra

Blatul:
Tapeteaza o tava rotunda cu unt, apoi presara pesmet. Intr-o cratita topeste 3/4 de pachet de unt, apoi adauga biscuitii digestivi, pisati marunt in robot. Adauga lingura de zahar si amesteca bine. Cand amestecul devine compact adauga-l in tava si intinde-l bine in totata tava. Baga la cuptor timp de 10 minute. Pesmetul nu va permite blatului de biscuiti sa se lipeasca.

Umplutura:
Intr-un castron mare pune branza dulce si amestec-o bine, pana ce devine fina. Adauga zaharul si faina treptat, continua sa amesteci cu mixerul, la viteza mica, pana ce zaharul se topeste.

Intr-un alt castron sparge 3 oua si mai adauga si galbenusul de la cel de-al patrulea ou. Bate ouale bine, timp de 3 minute. Adauga peste ele smantana, esenta de vanilie si amesteca bine. Cand compozitia a devenit compacta adauga-o peste branza, si continua sa amesteci incet si delicat.
Cand compozitia este foarte fina, adaug-o in tava, peste blatul de biscuiti. Baga tava la cuptor timp de 20 de minute la 180 de grade. Lasa prajitura in cuptor 2-3 ore dupa ce ai oprit cuptorul. Daca vrei ca prajitura sa fie cremoasa, lasa usa la cuptor deschisa, daca o vrei mai crocanta, tine cuptorul inchis.

Glazura:
In robot pune murele sau dulceata de mure si amesteca bine pana ce devine o pasta. Adauga smantana si zaharul pudra si continua sa amesteci. Acopera prajitura si lasa totul la rece. Glazura se va intari.


Ideal este ca prajitura sa stea la rece cel putin 6 ore.

POFTA BUNA!