vineri, 12 aprilie 2013

Turta dulce / Gingerbread

Recunosc ca nu ma omor dupa dulciuri, m-ai degraba m-as sinucide pentru o friptura buna, sau delicatese din branzeturi... Insa am admirat intotdeauna acele bucatele de dulce invelite in folie, in cele mai diverse forme, colorate si foarte optimiste. Despre ce vorbesc? Despre turta dulce, desigur. Sunt sigura ca face parte din copilaria tuturor. Si as vrea sa faca parte si din copilaria fetitei mele, insa intr-o forma preparata in casa, fara aditivii si cantitatea uriasa de zahar a celor din comert. Asa ca am cotrobait pe net, prin reviste si carti si am incercat o prima reteta de turta dulce, care a iesit, cum altfel, decat delicioasa:
  

Ingrediente pentru turta dulce:

Compozitia:
1 lingura din acest mix de condimente: 3 lingurite scortisoara, 1 lingurita nucsoara, 1 varf de cutit de coriandru, 1 varf de cutit de piper alb, 1 varf de cutit de praf de cuisoare
1 mar dulce curatat, 50 g de ghimbir
500 g de faina - 150g + 350g
200g zahar brun
130ml de apa
50g de unt
1 ou
1/2 de lingurita de bicarbonat de sodiu
1 varf de cutit de sare
 
Glazura:
1 albus de ou
150g de zahar pudra
2 linguri de apa fierbinte




Pune in blender ghimbirul si marul curatat, si combina-l cu condimentele.Vom face un sirop de zahar, condimentat cu mixtul de condimente. Topeste o lingura de zahar intr-o cratita, la foc mediu. Cand zaharul s-a caramelizat (are o culoare maro inchis) toarna peste el 130 ml de apa clocotita si asteapta sa se topeasca zaharul. Adauga mixul de condimente, restul de zahar si amesteca la foc mediu pana ce se topeste zaharul. Adauga apoi 150 g de faina si amesteca cu un tel pana ce compozitia se omogenizeaza. Inchide focul si lasa se raceasca.
Preincalzeste cuptorul.
 
Intr-un castron adauga peste restul de faina sarea, bicarbonatul, apoi adauga compozitia condimentata peste, oul si untul. Framana totul bine pentru cateva minute, pana ce aluatul de turta dulce devine nelipicios si elastic.
Intr-o tava aseaza hartie de copt, intinde aluatul  pana la o grosime de 2 cm si decupeaza forme in el. Daca nu aveti o tava indeajuns de mare pentru tot aluatul si trebuie sa coaceti turta in doua randuri, inveliti aluatul nefolosit in folie, ca sa nu se usuce.
Coace turta la cuptor pentru 7-8 minute, daca ai ales forme mai mici. Maximum 10 minute pentru forme mai mari. Nu lasa turtele sa se usuce in cuptor, pentru ca pe masura ce se vor raci se vor intari.
 
 
Cat timp se coace turta, prepara glazura. Bate albusul spuma, adauga treptat zaharul pudra, continua sa bati pana ce spuma devina lucioasa, adauga apa fierbinte si amesteca bine. Scufunda in glazura turtele, presara bombonele ornamentale peste ele.
Pentru un aspect si mai simpatic, poti sa introduci in ele betisoare. Pofta buna!
 

 

gg