miercuri, 3 aprilie 2013

Fasole batuta picanta / Spicy Mashed Beans


Am spus-o si am sa o mai repet destul de des - nu imi place sa fac aceeasi reteta iar si iar. Sunt satula pana peste cap de ciorbele clasice, de fasolea cu afumatura, de mancarea de mazare, de sarmale... Nu zic ca nu sunt bune, dimpotriva, sunt delicioase, insa pentru mine gatitul nu este numai rezultatul afisat in farfurie, ci si procesul, amestecul si combinarea ingredientelor intr-un mod original. Imi place fasolea batuta, insa nu o mai fac demult asa cum o facea mama acasa, cu stratul gros de ceapa calita in sos de rosii. O fac simpla, cu usturoi. Bineinteles, ca m-am plictisit de reteta clasica, asa ca va propun o reteta mai condimentata de fasole batuta.
 
 

Ingrediente pentru fasole batuta:

500 g de fasole alba
100 ml de ulei de masline
3 catei de usturoi
1/2 de lingurita piper alb
1/2 de lingurita de curry
1/2 de lingurita de nucsoara
sare (dupa gust)
 

Ingredients for Spicy Mashed Beans

500 g white beans
100 ml olive oil
3 garlic cloves
1/2 teaspoon white pepper
1/2 teaspoon curry
1/2 teaspoon nutmeg
salt (at your taste)
 

Cum prepari fasole batuta picanta:

Pune fasolea cu o seara inainte la inmuiat in apa rece. Schimba o data apa. A doua zi pune fasolea la fiert tot in apa rece, schimba-i apa cel putin o data. Cand fasolea s-a fiert, foloseste un blender pentru a o face piure, adaugand mereu ulei de masline. Piseaza usturoiul si adauga-l peste fasole, apoi toate condimentele si amesteca bine. Pofta buna!
 

 
 

How to prepare Spicy Mashed Beans:

 
A day before, put the beans in cold water. Change the water at least one time. The second day, boil the beans. When the beans are boiled, add them in a blender and mash them, adding the oleive oil. Add the mashed garlic and the spices, and mix. Enjoy!