miercuri, 26 septembrie 2012

Mancarica de brocoli si cartofi la cuptor

Esti adult si tot strambi usor din nas cand ti se aseaza pe farfurie legume verzi, precum brocoli sau spanac. Asa ca nu ma mira ca si fiica mea nu accepta mereu sa le mananca. Prin urmare, le camuflez in mancarica, sa nu se loveasca de gustul pregnant al legumei, mai ales in cazul brocoli. Asa ca l-am amestecat cu deliciosii cartofi, l-am gratinat putin la cuptor si a papat tot!
 
Ingrediente: 7-8 buchetele de brocoli, 4-5 cartofi medii, 1 bucata mica de telina, 100 g de unt, 100 g de cascaval, nucsoara, sare (optional), 1 cana de apa
 
Curata cartofii si taie-i cubulete mici. Pune la cuptor cu 1 cana de apa intr-un vas termorezistent sau o tava mai adanca brocoli, catofii si telina si lasa la 250 de grade Celsius timp de 45 de minute.
 
 
Scoate tava si scurge apa, apoi paseaza cu furculita cartofii si brocoli, adauga untul bucatele mici, amesteca bine. Razuieste sau pune felii de cascaval deasupra si mai baga tava la cuptor inca 10 minute. 
 
POFTA BUNA!
 
 

luni, 24 septembrie 2012

Tarta din cus-cus cu iaurt si oua

Cand vine vorba de a prepara ceva pentru fiica mea, creierul meu devine blank! si trebuie sa ii dau refresh de multe ori pana ce o idee rasare, care sa fie si sanatoasa dar si apetisanta pentru copil. Asa ca, stiind ca ii place cus-cus-ul (il mananca mai ales cu iaurt) am zis sa ii fac o tarta pe baza lui. Rezultatul a fost reusit, mai ales ca ii taiam bucatele subtiri si manca bucatele ca pe grisine ... de fapt, le infuleca! Asa ca, dragi mamici, iata o tarta delicioasa, pe care o recomand pentru intreaga familie.

 
INGREDIENTE: 100 g de cus-cus (couscous), 2 oua, 1 iaurt de 100g cremos, 100 g de branza/cas sau de cascaval (sau amandoua), cateva masline, 1 rosie, putina sare (optional), nucsoara, pesmet, unt
 
Prepara cus-cus-ul: peste 100 g de cus-cus pune 100 ml de apa fierbinte, acopera si lasa 10 minute sa se inmoaie. Adauga apoi peste el ouale bine batute si amestecate cu iaurtul. Adauga si putina sare si nucsoara daca doresti.
 
Unge capacul unui vas termorezistent cu unt, presara pesmet (pentru ca tarta sa nu se lipeasca). Daca nu ai pesmet, poti folosi biscuiti sarati sau grisine pisate. Adauga compozitia de cus-cus.
 
Pune este compozitia branza/cas/cascaval taiate felii subtiri si orneaza cu felii de rosii si rondele de masline.
 
Lasa tarta in cuptorul incins in prealabil 15 minute, la 220 de grade Celsius.
 
Se mananca rece.
 
Pofta buna!
 

marți, 18 septembrie 2012

Salata de paste cu piept de pui la gratar

Imi plac salatele cu paste, poate si pentru ca prefer sa mananc pastele in aceasta forma, decat alaturi de nu-stiu-ce sos cremos si gustos, dar care implica intotdeauna calire sau prajire. Asa ca, am mai inventat o reteta simpla, dar super-delicioasa. Am martori :)



Ingrediente (pentru 2 persoane): 2 piepti de pui la gratar (sau facuti la cuptor), 500g de paste (penne sau spirale), 1 ceapa mica, 1 conserva de porumb mica, 1 conserva de mazare mica, 1 iaurt gras, 100 g de branza feta, 1 legatura de marar, 2 catei de usturoi, 1 lingura de ulei de masline, 1 lingurita de otet balsamic, sare

Fierbe pastele, apoi lasa-le sub jet de apa rece, pentru ca sa nu se lipeasca.

Pune intr-un castron porumbul, ceapa taiata solzi, pieptul de pui taiat cuburi, conservele de mazare si porumb si pastele racite.
Pune in robot iaurtul, branza feta, usturoiul, mararul, uleiul de masline si otetul balsamic si amesteca bine pana ce compozitia devine un sos compact.

Adauga sosul peste salata si amesteca bine.
 
POFTA BUNA!

marți, 11 septembrie 2012

Mancare de praz cu orez salbatic si carnaciori

Cotrobaind prin folderele mele cu retete mai vechi pe care nu am apucat sa le postez inca, am descoperit o reteta de carte care uitasem complet, si pe care nu o voi mai prepara vreodata sub aceasta forma pentru ca implica prajitul clasic romanesc. Insa, am refacut-o intr-o forma mai sanatoasa si a iesit la fel de gustoasa.
 
INGREDIENTE: 2 carnati de vita (sau de porc, dupa preferinte), 2 buc de praz mari, 1 cana de orez salbatic, 1 ceasca de bulion, 1 ardei gras rosu, 1 ardei gras verde, ulei de masline, sare, piper, boia dulce
 
Intr-o tigaie pune la incins 1 lingura de ulei de masline si 1 cescuta mica de apa. Apoi pune la calit prazul taiat feliute mici si ardeii tocati cubulete. Cand s-au inmuiat adauga si orezul. Separat amesteca intr-un castron bulionul si condimentele, cu 1 cana de apa. Adauga amestecul peste praz si orez.
Cand a dat in fiert pune compozitia intr-un vas termorezistent, adauga carnatii taiati felii. Pune vasul la cuptorul incins in prealabil 45 de minute la 230 de grade Celsius.
 



Este o mancarica delicioasa atat calda cat si rece.
 
POFTA BUNA!
 

luni, 10 septembrie 2012

Supa crema de sparanghel

De multa vreme mi-am propus sa introduc in alimentatia fetitei mele si sparanghelul, dar de fiecare data ma cam dadea inapoi pretul destul de piperat al unui manunchi: aproape 30 de lei. Saptamana trecuta am stat si am citit despre aceasta leguma-minune si a descoperit ca, pe langa faptul ca este foarte saraca in calorii si sodiu - veste buna pentru mine, este si o sursa grozava de vitamina B6, calciu, magneziu, zinc, fibre, proteine, vitamina A si C, E si K, tiamina, riboflavina, niacina, acid folic, fier, fosfor, potasiu, seleniu ... ce mai! este minunata si pentru noi si, mai ales, pentru copiii nostri.

Asa ca, am scos banul din buzunar si am purces in a prepara ceva din minunatul sparanghel pentru fiica-mea. Sparanghelul, de obicei, este gatit tras in unt, pentru o savoare maxima. Insa, din fericire pentru sanatatea familiei mele, eu respect o singura regula in bucataria mea (de aproximativ 5-6 luni): FARA PRAJELI! Asa ca am ales sa prepar o supa-crema.

Mai intai trebuie sa invatam cum se curata sparanghelul. Cel pe care il cumparam pentru gatit este de fapt sparanghel necopt, pe masura ce se coace toata tulpina devine lemnoasa. Cand il cumparam, lemnoasa este numai o parte mica de jos. Iar pentru a indeparta acea parte trebuie doar sa tinem de partea de sus a tulpinei si sa indoim de ea pana ce pocneste. Astfel, dam la o parte partea necomestibila. Daca vrei sa servesti sparanghelul fiert simplu, este recomandat sa il fierbi in picioare, pentru ca varful delicat sa nu se inmoaie, alaturi de putin ulei si o lingurita de zahar. Poate sa fie un picut amar. Pentru un gust mai bun, poti adauga in apa la fiert, inainte, partile lemnoase, pe care mai apoi sa le indepartezi.

Asa arata sparanghelul curatat.


Dar sa va spun eu cum am reusit sa prepar supa crema de sparanghel, fara sa respect reteta traditionala frantuzeasca, cea care, bineinteles, impunea sa tragi faina in unt. Nimic mai nerecomandat pentru un copil de 1 an.

INGREDIENTE (pentru 3 portii, pentru un bebe de 1 an si 2 luni): 1 manunchi de sparanghel, 4-5 buchete de conopida, 6-7 morcovi tineri, 1 ceapa, 1 varf de cutit de sare, 50 g de unt, 1 lingura de ulei de masline, 2 pahare mari de apa
 
Pune apa la fiert. Adauga sarea, tulpinile lemnoase de la sparanghel, uleiul de masline si ceapa. Cand acestea sunt fierte - 15 minute - intra furculita usor in ele, indeparteaza-le si adauga sparanghelul, morcovul si conopida. Am ales aceste doua legume de pe urma pentru ca sunt dulci si contracareaza gustul usor amarui al sparanghelului. Poti alege si alte legume dulci, precum cartoful dulce sau/si pastarnacul.

 
Cand s-au fiert, foloseste blenderul pentru a transforma supa in crema, adaugand si untul (sau poti folosi 1 lingura de ulei de masline sau de struguri).
 
 
 
Bebelusa mea a papat pe nerasuflate tot. Ii place la nebunie, si ea, in general este reticenta la gusturile noi. Bineinteles, ca nici eu nu m-am putut abtine si am mancat o portie. Sparanghelul este, intr-adevar delicios.
 

vineri, 7 septembrie 2012

Bruschette cu sunca de curcan

Dimineata imi place sa mananc ceva cald, atunci cand se poate. Cum asta se poate destul de rar, prepar cel mai adesea omlete rapide sau bruschette. De data aceasta am preparat bruschette cu ce am gasit prin frigider, iar rezultatul a fost deosebit de gustos:
 
INGREDIENTE (pentru 2 persoane): 6 felii de toast, 2 rosii medii, 2 catei de usturoi, oregano, ulei de masline, un pumn de masline, sunca de curcan, cascaval (de preferat feliat sau razuit)
 
 
Prajeste painea in toaster. Aseaza feliile intr-o tava tapetata cu hartie de copt, toarna peste ele cu o lingurita cateva picaturi de ulei de masline. In robot fa un amestec cu 2 linguri de ulei de masline, cele doua rosii, oregano, usturoi si sare dupa gust. Toarna amestecul peste feliile de paine. Adauga sunculita de curcan taiata cuburi sau feliute, maslinele taiate si ele felii si la final cascavalul. Baga tava la cuptorul incins in prealabil si las-o pentru 10-15 minute, pana ce se topeste cascavalul si sosul de rosii isi schimba culoarea.

 
 
 
Poti servi bruschettele atat calde cat si reci, cu mustar.
 
 
POFTA BUNA!
 
 

marți, 4 septembrie 2012

Piure de cartof dulce cu dovlecel

Cartoful dulce este foarte bogat in nutrimente, avand un continut mare de betacaroten, fibre, vitamina C si vitamina B. De fapt, in urma unei analize atente, cercetatorii au facut o clasificare a legumelor in functie de continutul de nutrimente, iar cartoful dulce a primit 184 de puncte, cu 100 de puncte mai mult decat un cartof normal. Nu combina cartoful dulce cu morcovul, amandoua legumele sunt foarte bogate in betacaroten si ai putea avea surpriza ca pielea copilului tau sa devina portocalie.

Eu ii dau fetitei mele cartof dulce de 2-3 ori pe luna, combinat cu dovlecel, conopida sau cartof normal. Reteta pe care v-o ofer acum este cu dovlecel, insa pasii se mentin si pentru alta combinatie. De retinut: cartoful dulce iese mai gustos la cuptor decat fiert!

INGREDIENTE: 2 cartofi dulci, 1 dovlecel mare, 1 varf de cutit de sare, 50 g de unt, patrunjel, 1 pahar cu apa


Unge un vas termorezistent cu unt si pune in el cartofii dulci si dovlecelul, curatati si taiati cubulete. Adauga sarea si inca o bucata  micuta de unt. Adauga apa. Pune vasul la cuptorul incins in prealabil si lasa-l acolo timp de 45 de minute. Scoate vasul, scurge apa ramasa, adauga untul ramas si paseaza legumele.

Adauga patrunjelul tocat foarte marunt si eventual carnita preferata a copilului tau, fiarta separat.
 
POFTA BUNA!

sâmbătă, 1 septembrie 2012

Omleta cu carnati la cuptor

Va spuneam ca cea mai buna decizie luata in ultima vreme a fost sa imi iau cuptorul electric. Este minunat, pentru ca nu arde mancarurile si pot face la el retete pe care nu le puteam prepara inainte. De exemplu, renuntam la omleta perpelita in tigaie, si o putem face la cuptor. Nimic mai simplu si mai sanatos dimineata, la micul dejun!
 
INGREDIENTE (pentru 2 persoane): 5 oua, 100 g de sunca de pui sau de curcan, 1 carnat mare de vita, 100 g de cas, 2 ardei grasi mici, 1 legatura de patrunjel, oregano, sare, piper
 
Bate ouale bine, amesteca-le cu sunca de pui taiata cubulete mici, sare, piper si patrunjelul tocat marunt. Pune amestecul intr-un vas termorezistent.
 
Adauga peste ea  carnatii de vita taiati rondele, bucati de cas, oregano. Baga vasul la cuptorul incins in prealabil, timp de 15 minute, la 250 de grade Celsius.
 
Pofta buna!