vineri, 31 august 2012

Peste la cuptor cu fasole verde

Din pacate nu prea ma innebunesc dupa peste. Rar am mancat peste gustos, si asta numai la restaurante pescaresti, unde era super-proaspat. Insa, daca stii cu ce sa il combini, chiar si peste congelat poate sa fie gustos. Asa am procedat eu si l-am combinat cu fasole verde, si ea preparata tot la cuptor si cu un sos de usturoi delicios. Reteta este foarte uso de preparat.
 
INGREDIENTE (pentru 2 persoane): 2 pesti medii (pastrav, stavrid, sau orice fileuri), 1/2 de pachet de unt, 2 lamai, 1 castron mare de fasole verde, piper, sare, 2-3 catei de usturoi, capere (optional), 1 legatura de marar
 
Pune pestele la cuptorul incins in prealabil, umplut cu felii de lamaie, capere si bucatele mici de unt, sare si piper. Peste el adauga piper boabe si unt. Lasa-l la 250 de grade Celsius timp de 30 de minute.
 
Pune intr-o tava separata fasolea verde. Toarna peste ea un pahar de apa, sare, piper, bucatele de unt si de usturoi, si ce alte condimente mai preferi. Pune si fasolea la cuptor. Cand o scoti pune zeama de la fasole separat intr-un castron.
In acest castron pune usturoiul pisat, mararul tocat marunt, sare si 2 linguri de iaurt gras. Amesteca bine si voila! ai si un sos delicios.

Pune langa peste fasolea verde, toarna sosul, adauga zeama de lamaie si savureaza din plin!
Pofta buna!

vineri, 24 august 2012

Taco cu brie si carne de vita

Nu am preparat si nici nu am mancat vreodata taco original. Asa ca ceea ce nu stii nu-ti poate lipsi. Insa, pentru ca m-am saturat de gatit ciorbe si piureuri, am gasit in Lidl (un magazin pe care as vrea sa il laud, are produse putine, insa foarte bune!) cutii de taco shells - fara sosurile aferente, pe care le gasesti mereu in ele. Asa ca, fara sa stau pe ganduri le-am cumparat. Si cum mie nu imi place sa respect retetele traditionale (consider ca implica cheltuieli prea mari) cred ca am reusit de aceasta data sa creez o reteta fusion, cu ceea ce aveam prin frigider: amestecul de carne de vita si taco shells - tipic mexican, branza brie si sosul de iaurt - tipic frantuzesc. Delicios!

 
INGREDIENTE: 1 cutie de taco shells, 1/2 de kg carne de vita (eu o cumpar intreaga si o toc acasa, in robot), 1 ardei rosu, 1 ceapa medie, 1 ardei mic iute, 2 rosii, 1 pahar de iaurt gras sau smantana, 2 catei de usturoi, 3 linguri de mustar Dijon, 2 linguri de ulei de masline, oregano, sare, piper, boia dulce si iute, 1 pahar de vin alb
 
 
Pentru ca nu am voie sa mananc nimic prajit, am descoperit foarte repede, ca, de fapt, tot ceea ce prajim, poate sa iasa mai bun la cuptor. Asa ca nu am respectat intru-totul prepararea carnitei de vita pentru un taco mexican. In loc sa o prajesc in tigaie, am pus carnea tocata intr-un vas de sticla termorezistent, am adaugat peste ea un amestec in robot de: ceapa, ardeii rosii, boia, 2 linguri de ulei de masline, paharul de vin, sare, piper si am bagat vasul in cuptorul preincalzit pentru 50-60 de minute la 230 de grade Celsius. 

Intre timp am taiat feliute branza brie. Daca va intrebati daca partea alba a branzei brie se mananca, raspunsul este da! este comestibila. Eu insa am indepartat-o in acest caz, pentru a permite branzei sa se topeasca frumos in cuptor, mai apoi. Am tocat cubulete mici rosiile si am preparat sosul de iaurt: Am pus in robot iaurtul, usturoiul, mustarul si oregano si am amestecat bine. Simplu, nu-i asa? Si sanatos!

Am umplut fiecare taco shell cu putina carne de vita si le-am asezat intr-un alt vas termorezistent, dreptunghiular, astfel incat sa poata sa stea drepte. Peste carnea de vita am asezat feliute de brie. Am bagat tava la cuptorul preincalzit pentru 5-7 minute, pana ce taco shells-urile devin aurii.
 
Am scos din tava cate un taco si am pus in el rosii cuburi si sosul de iaurt.
 
Iata un pranz delicios pentru week-end sau o cina grozava intre prieteni!
 
POFTA BUNA!
 
 

luni, 20 august 2012

Gem de piersici fara zahar (peste 10 luni)

Pentru ca sotul meu cand pleaca la cumparaturi ia fructe si legume cu kilogramele, m-am trezit cu o punga de piersici care se stricau. Fiica-mea nu se prea omoara cu ele. Asa ca, mi-am zis, de ce sa nu fac un gem din ele, ca e pacat, erau foarte dulci si aromate.

Reteta este foarte simpla: tai piersicile in bucati mici, le pui in apa fiarta si le lasi sa fiarba 2-3 ore in functie de cantitate. Eu am avut 1/2 de kg de piersici taiate, am pus 500 de g de apa si le-am lasat sa fiarba cam 2 ore jumatate pana ce a scazut apa, la foc mic si mestecand din 5 in 5 minute sa nu se lipeasca. Apoi m-am folosit de robotul de pasat si am facut gemul cat mai compact ca sa il pape gaza mica.
A iesit nu foarte dulce, insa indeajuns de dulce ca sa il folosesc dimineata cu unt si painica sau sa il folosesc in loc de zahar in prajituri.

Prajitura din orez cu banane (peste 10 luni)

Bebelusa mea iubeste bananele, ar manca 2-3 pe zi daca ar fi dupa ea. Asa ca am profitat de aceasta noua obsesie a ei si i-am facut o prajiturica cu foarte putin zahar (am folosit de fapt niste biscuiti cu unt), care sa inglobeze si oaresce minerale si vitamine, dar si gustul delicios al bananei. Rezultatul a fost neasteptat de gustos, fiind o prajitura delicioasa pentru intreaga familie, nu numai pentru ea. Mananca singurica cate o bucata maricica.

INGREDIENTE: 1 punga de 100g de orez prefiert (din acela care se fierbe in pungute separate puse in apa), 4 linguri de gem de piersici sau de caise (i l-am facut chiar eu, fara zahar), 4 biscuiti cu unt, 2 oua, 1 ceasca de lapte, 1 varf de lingurita de scortisoara

Fierbe mai intai orezul, insa nu de tot. Pana ce simti ca boabele se sfarama mai usor.

Unge o tava mica sau capacul unui vas termorezistent cu unt, apoi presara peste el un biscuite pisat.

Pune in robot ouale, 3 linguri de gem de piersici, laptele, scortisoara si cei 3 biscuiti cu unt si amesteca bine, pana ce compozitia devine compacta.

Amesteca orezul cu aceasta compozitie si pune jumatate din el in tava.

Pune apoi o banana taiata in jumatati pe toata suprafata tavii.

Adauga si restul de orez si orneaza cu gem.

Baga tava la cuptorul incins in prealabil la 220 de grade Celsius pentru 15 minute.

Se serveste rece.


Pofta buna, mamici, tatici si pitici!


miercuri, 15 august 2012

Rulada din muschi de porc

Dupa un oftat prelung, am decis sa postez si aceasta reteta pe blog. Nu de alta, dar se va pierde. Asa ca las frustrarile deoparte - urmez un tratament medicamentos destul de invaziv, iar carnea de porc este complet interzisa pentru urmatoarele 3 luni - si va ofer o reteta foarte, foarte simpla, dar grozav de gustoasa, o rulada din muschi de porc cu usturoi verde. Yummy!

INGREDIENTE: 1 kg de muschi de porc, 100 g de sunca taraneasca, 1 legatura de usturoi verde, 2 linguri de ulei de masline, sare, piper, oregano

Pune in robot usturoiul verde cu uleiul de masline si condimente dupa gust. Amesteca pana ce se face o pasta omogena.


Bate muschiul de porc pentru a-l subtia, apoi intinde pasta de usturoi peste el. In mijloc pune feliute subtiri de sunca taraneasca.


Leaga muschiul in rulade, pune-l intr-o tava cu 1 cana de apasi 1 cana de vin rosu si baga-l in cuptorul incins in prealabil. Unge-l cu ulei de masline si pasta de usturoi. Cand este aproape gata, toarna peste el putin whiskey. 


Din pacate nu am apucat sa ii fac multe poze, pentru ca s-a mancat cu viteza supranaturala.


POFTA BUNA!


luni, 13 august 2012

Tarta din mini-paste cu branza si smantana (peste 1 an)

Pentru ca pitica mea a depasit venerabila varsta de 1 an, are deja 8 dintisori si 2 masele inmugurite, am inceput sa las deoparte piureurile si sa ii fac si cateva retete "pentru oameni mari". Acesta ar fi unul dintre motive. Un altul este reprezentat onorabil de mofturi. Se pare ca o data cu inaintarea in varsta, devenim mai mofturosi, si la propriu si la figurat.

Chiar astazi am preparat doua retete pentru ea. Una dintre ele este o tarta din mini-paste cu branza si smantana. Initial imi doream as o fac dulce, cu bucatele de piersici. Insa apoi am vazut ca pastele sunt cu legume, cu morcovi si dovlecel, si am decis sa o las simpla, cu putina sare si atat.


INGREDIENTE: 100 g de mini-paste colorate (cu legume), 1 cutie de branza cu smantana (eu am folosit de la Covalact, este mai putin sarata), 100 g de cas, 1/2 de ceasca de lapte, 1 varf de lingurita de sare, 20 g de unt, apa, pesmet

Fierbe pastele in apa, apoi scoate-le si adauga peste ele o feliuta mica de unt. Amesteca bine.


Unge un vas din sticla termorezistenta sau o tava mica cu unt, presara pesmet (ca sa nu se lipeasca) si pune pastele in el. In robot pune branza cu smantana, casul, laptele, sarea si amesteca bine pana ce compozitia devine omogena. Adauga compozitia peste paste si amesteca bine. Decoreaza cu ardei gras.


Pune tava in cuptorul incins in prealabil, timp de 20 de minute la 200 de grade Celsius. Se serveste rece.


POFTA BUNA!



vineri, 3 august 2012

Muntenegru: o tara cu adevarat spectaculoasa, dar cu putina traditie culinara

Am plecat spre Muntenegru cu putina teama in suflet la gandul ca ne asteapta un drum destul de lung cu masina, care ne va obosi iremediabil. Drumul a fost lung, a fost obositor, dar a meritat fiecare efort, pentru ca peisajul din Muntenegru ne-a cucerit definitiv: serpentine sapate in muntii stancosi, rotindu-se si invartindu-se, tuneluri lungi chiar si de cativa kilometri taind drum in stanca, vegetatie abundenta si contrastanta - palmieri alaturati coniferelor, lacuri de smarald incarcate cu nuferi, plaja cu nisip negru modelata de pietricele in cele mai grozave culori ... iar apa marii? Limpede, rece, sarata si perfecta pentru o baie racoritoare.



Desi este inca la inceput in ceea ce priveste turismul, Muntenegru este o destinatie care incepe sa cucereasca lumea. Si, am fost cu adevarat surprinsi sa vedem ca romanii sunt prezenti in numar mare, nu numai in hotel, dar si in Budva, oraselul-statiune care ne-a gazduit timp de o saptamana.

Insa sa trecem la partea culinara, unde nu pot spune ca m-a impresionat cu adevarat ceva. Am avut parte de all inclusive, la 4 stele, ceea ce nu a fost la fel de delicios ca in Cipru, de exemplu, insa la fiecare cina era un preparat care ma incanta. Am retinut un singur preparat la all inclusive (recunosc ca am mancat doua portii): chiftelute de miel in sos rosu. Sosul parea sa fie o reductie delicioasa de vin rosu cu ceapa rosie si putin zahar caramelizat. Iar chiftelutele ... tocmai aici este partea interesanta: nu stiu exact ce au pus in ele dar erau absolut delicioase.

Bineinteles ca nu puteam sa ne aflam pe litoralul Marii Adriatice fara sa savuram cateva preparate pe baza de fructe de mare. Asa ca ne-am indreptat spre cel mai popular restaurant pescaresc din Budva, situat chiar pe plaja: Jadran (se pronunta iadran), unde am avut supriza sa primim un meniu in limba romana. Noi am comandat creveti, calamari pe gratar, scoici si midii in sos de parmezan. Toate excelente! Midiile in sos de parmezan au fost grozave, am primit un platou urias, din care am mancat toti de la masa. Nu stiu cum le-au preparat, dar mi-au ramas intiparite pe papilele gustative.



Preturile? Acceptabile. Pe noi doi toata comanda ne-a costat 80 de Euro cu tot cu bauturi (apa, gin, vin). Pot spune ca preturile sunt asemanatoare cu cele din Romania, mai ales ca doar ce am fost la Popasul Pescarilor in Olimp, unde am lasat 50 de Euro pentru 2 ape, un peste, 1 portie de scoici natur si una de hamsii. Oricum ar fi restaurantul merita cel putin o vizita, mai ales ca pare sa fie un restaurant cu o indelungata traditie in arta culinara pescareasca.


In rest: kebab, pizza, shaorma si alte "chestiuni" fast-food pe care le intalnim si pe litoralul nostru.

Pot spune ca Muntenegru merita o vizita, eu una am fost impresionata de peisaje, de localnicii inalti si frumosi, pusi pe distractie, de taxiurile electrice -Toyota Prius, de Marea Adriatica, de promenada sapata in muntele urias care se termina la 1 metru de mare, de sutele de iahturi de lux ancorate printre stanci, de cetatile ei atat de bine conservate, de Kotor - oras medieval intrat in patrimoniul UNESCO. A fost un concediu relaxant si spectaculos!